Q & A

Q & A

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om CirkusMania och årets festival.

Vad är CirkusMania?

CirkusMania är en cirkusfestival som tar plats i hela Stockholmsregionen och som visar allt vad cirkus kan vara idag. Programmet innehåller allt från högklassig akrobatik, feministiska clowner, särskilda barn- och skolföreställningar till foto, film och livemusik. 

Under tio dagar, den 11-21 februari, visas inte mindre än 28 föreställningar på ett 30-tal scener runt om i hela Stockholmsregionen. Vi är oerhört stolta över den stora uppslutning av kommuner, artister och scener som tillsammans utgör den här festivalen.

Frågor om Covid 19 och restriktioner

Kommer festivalen att genomföras med tanke på de nya restriktionerna?

Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.
Här kan du läsa om aktuella restriktioner.

Festivalledningen för dialog om situationens utveckling med de deltagande scenerna. Vår förhoppning är att kunna genomföra cirkusfestivalen som planerat och att scenerna med stöd av rekommendationerna kan genomföra en säker festival.

Får man pengarna tillbaka om man inte kan gå på grund av sjukdom eller covid-symtom?

Respektive scen ansvarar för biljettförsäljningen till den föreställning de presenterar, så det bästa är att fråga dem direkt vad som gäller för just dem.

När är festivalen?

Från fredagen den 11 februari till och med söndagen den 20 februari 2022.

En festivalinvigning hålls på Subtopia dagen före festivalens början, torsdagen den 10 februari.

Var äger festivalen rum?

Festivalen äger rum på ett trettiotal scener i 14 kommuner runt om i Storstockholm – sannolikt någon av dem nära dig!

Varför hålls festivalen på så många olika platser?

CirkusMania betyder galet mycket cirkus över hela stan! Festivalen är ett samarbete mellan scener över hela regionen som alla brinner för att inviga publiken i den överraskande samtida cirkus som ännu inte är känd för den breda publiken.

Behövs en cirkusfestival?

Ja! Med den här festivalen vill vi skapa en arena för våra fantastiska artister. I Sverige har vi högskoleutbildningar för cirkusartister men ofta lämnar de landet för att arbeta internationellt eftersom det saknas en scen här hemma. Med den här festivalen vill vi lyfta den samtida cirkuskonsten och visa den lokala publiken vad cirkus är idag.

Vad är samtida cirkus?

Modern cirkus, nycirkus … kärt barn har många namn, inget är rätt eller fel. Numera säger man ofta “samtida cirkus” – eller helt enkelt bara cirkus. Samtida cirkus utgår från den klassiska cirkusens discipliner och utvecklar dem till nya konstnärliga uttryck. Det finns många olika genrer och estetiker och det är vanligt att cirkusdisciplinerna vävs samman med andra konstformer som dans, teater, livemusik, design och poesi. Under festivalen presenteras 28 olika föreställningar som tillsammans visar hur bred konstformen är. 

Som exempel kan vi nämna cirkuspoesi när fyra artister från Kompani Giraff med dansakrobatik, parakrobatik och jonglering förkroppsligar Karin Boyes drömska diktvärld till live musik. Ett annat exempel är Résiste med experimentell lindans och trip hop-konsert i ett. Vi har jonglören och akrobaten Peter Åberg, som för övrigt också har svenskt rekord i att memorera Svenska akademiens ordlista och att lösa en Rubiks kub med ögonbindel, som tänker lära publiken att minnas mer. Och de feministiska clownerna i MPAC som tar sig an temat bröst.

Vad innehåller programmet?

Kort svar: Det mesta. 

Längre svar: Vi hoppas att programmet ska innehålla något för alla! Här finns akrobatiska smällkarameller, livsfilosofisk hårhängning, avancerad luftakrobatik, barnvänliga clowner, dokumentärfilm om livet som artist, kroppsaktivism, cirkuskonserter och cirkuspoesi – och mycket mycket mer. Det är bara att klicka runt här på festivalsidan och botanisera.

Vad menar ni med “lokala världsartister”?

Det är inte alla som känner till att Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2005 har utbildat ungefär 120 professionella cirkusartister. De flesta artister som presenteras i CirkusMania är på så sätt lokala världsartister – de lever och tränar här men har hela världen som arbetsplats. Den svenska cirkusscenen är världskänd för sin excellens och kreativitet. I CirkusMania får vi möta dem på hemmaplan!

Hur vet jag vad jag kommer att gilla?

Här på festivalsidan presenterar vi de olika föreställningarna. Bläddra, klicka, läs. Välj ett ”säkert kort” som du vet att du kommer att gilla – eller ta risken att gå på något oväntat! I värsta fall får du lida dig igenom en timme av ditt liv, i bästa fall får du uppleva något som du inte hade en aning om att du gillade.

Vilket språk ges föreställningarna på?

Flera av föreställningarna under CirkusMania är utan tal vilket gör att de kan förstås av alla. Det finns också föreställningar med språk eller text, detta framgår då i infotexten som du hittar på respektive föreställningssida. Men oftast kan man ta till sig en cirkusföreställning även om man inte riktigt förstår det som sägs. 

Kan man köpa en festivalbiljett till alla föreställningar?

Nej, man köper biljett av respektive scen till de föreställningar man vill se. Biljettlänkar finns på respektive föreställningssida.